Nieuws


06 okt 2016 | Algemeen

programma kinderboekenweek

Voor altijd jong in de Kinderboekenweek

Opa’s en oma’s staan centraal tijdens de 62e editie Kinderboekenweek. Ze nemen je mee op stap, hebben altijd wat lekkers klaarstaan en zijn altijd blij om je te zien: Opa’s en oma’s.

Tijd om ze in het zonnetje te zetten tijdens de Kinderboekenweek, van 5 t/m 16 oktober 2016. Het thema is dit jaar ‘Voor altijd jong!’
In de Kinderboekenweek organiseert de Bibliotheek leuke activiteiten voor kinderen en hun grootouders. Vaders en moeders zijn natuurlijk ook welkom. 

Voorlezen met gebaren- Bibliotheek Olst

Woensdag 5 oktober start de Kinderboekenweek in de Bibliotheek Olst met het BoekStart-Voorleesuurtje, waarin Marijn van Assen en Jonne van Ooijen gaan voorlezen met gebaren. De inloop is vanaf 9:45 uur en het duurt tot 11:00 uur, kindjes tot 4 jaar zijn van harte welkom. 

Illustrator en schrijfster Milja Praagman leest voor - Bibliotheek Raalte

Milja Praagman, illustratrice/prentenboekenschrijfster komt langs tijdens het voorleesuurtje op vrijdag 7 oktober van 9:30 tot 10:30 uur in Raalte. Milja is bekend van onder andere de prentenboeken ‘Nog honderd nachtjes slapen’ en ‘Viezeltje’. Alle dreumesen en peuters tot en met 3 jaar zijn welkom om van haar vertellingen en tekenkunst te genieten. Vooral oma’s en opa’s zijn uitgenodigd om te komen met hun kleinkinderen. Er staat een kopje koffie klaar en voor de kinderen is er wat te drinken en lekkers. De toegang is gratis.

Schrijfster Susanne van der Wouden - Bibliotheek Ols

Schrijfster Susanne van der Wouden komt voorlezen in de Bibliotheek Olst op 8 oktober om 10:30 uur en 11:30 uur. Susanne heeft de boeken ‘Boom en Kraai’ en ‘De dolfijnenheks’ geschreven. Vergeet vooral niet je opa en/of oma mee te nemen! De toegang is gratis. 

Workshop tekenen - Bibliotheek Raalte

Juliette de Wit (o.a. illustratrice van de boeken van ‘Spekkie en Sproet’) geeft op 12 oktober van 14:00 tot 15:30 uur een workshop tekenen in de Bibliotheek Raalte. De workshop is geschikt voor kinderen van 6-10 jaar en natuurlijk zijn ook opa en/of oma van harte welkom. De toegang is gratis.

Foto & Boek - Bibliotheek Olst en Heino

Laat zien hoe blij je bent met je favoriete voorleesboek van opa en/of oma! Kom tijdens de Kinderboekenweek in de Bibliotheek Olst en Heino met een foto van jezelf met je opa en/of oma met jullie favoriete boek. Deze foto wordt opgehangen in de Bibliotheek en er wordt een lunchbon onder de inzenders verloot.

Codewoord

Leerlingen van groep 5 t/m 8 kunnen in de Bibliotheek, in de klas of thuis aan de slag met het spel. Codewoord behandelt vragen over het thema van de Kinderboekenweek en geeft hier passende boekentips bij. De deelnemende kinderen verdienen letters door de vragen juist te beantwoorden. Aan het eind van het spel volgt een puzzelopdracht met alle verdiende letters om achter het Codewoord te komen.


08 jan 2018 | Algemeen

Saamhorigheid en verbondenheid centraal bij Basisschool Oostenwind

 

Salland Centraal 22-12-2017 om 12:41

Afgelopen periode stond bij Basisschool Oostenwind in Raalte saamhorigheid en verbondenheid centraal. Vanuit het Kernconcept 'binding' hebben leraren en leerlingen uitgezocht waar ze bij horen, met wie ze verbonden zijn en hoe anderen in het leven staan/het geloof beleven. Zo zijn woensdag onder andere een moskee, een hervormde en een katholieke kerk bezocht.

 

    

 

"Als basisschool staan we middenin de samenleving; ons gebouw staat naast Dimence, tegenover Swaenewoerd en om de hoek van het Hofstedehuis", laat een medewerker van de school weten. "In deze periode vol feestdagen verdient iedereen aandacht. Met deze gedachte zijn we bij bovenstaande organisaties op bezoek geweest, om al deze bewoners een fijne Kerst te wensen."
Tijdens workshops hebben de kinderen onder andere kerstwensen gemaakt en drie houten kerstbomen. "Nadat we op locaties een aantal kerstliederen ten gehore brachten, hebben we de houten kerstboom aan elke organisatie aangeboden met daarin fijne en lieve kerstwensen die vervolgens aan de bewoners uitgedeeld zijn."

Ook aan de overige (eenzame) ouderen is gedacht; vanuit het Ouderenfonds deed de school mee aan de Kerstkaartenactie. De kinderen hebben de kerstkaarten volgeschreven met een persoonlijke wens. Basisschool Oostenwind wenst een ieder fijne feestdagen en een gelukkig en (naasten)liefdevol 2018


18 aug 2017 | Algemeen

Oostenwind in het Weekblad voor Salland

 

 ‘Hier kun je schuiven met het kind’

Oostenwind heeft na vijf jaar eigen plek in Raalter basisonderwijs veroverd

27-7-2017 om 13:23

“We vinden het belangrijk dat ouders heel bewust voor onze school kiezen. We moeten bij elkaar passen. Wij zetten in op zelfstandigheid en verantwoordelijkheid bij het kind. Als ouders hun kinderen alles voor willen doen, alles willen voorkauwen, dan werkt dat niet.” Aan het woord is Jolanda van Vilsteren, directeur van basisschool Oostenwind in Raalte. Vorige week vierde Oostenwind haar 5-jarig bestaan. Destijds neergezet als een school met vernieuwend onderwijsconcept, heeft de school inmiddels een plek in het onderwijsaanbod in de gemeente veroverd. “Bij ons veegt een kind zelf de tafel af!”

 

Een jaar of zes geleden kreeg Jolanda via Mijnplein de opdracht om het basisschoolaanbod in de gemeente Raalte uit te breiden met een nieuw onderwijsconcept. “Daarna heb ik een prachtig jaar gehad. Veel onderzoek gedaan. Ouders en kinderen dachten mee. Centraal stond de vraag: wat hebben de kinderen van nu nodig om zich optimaal te ontwikkelen? Als je eenmaal weet hoe kinderen het beste leren, dan heb je al een basis. En dat is bij elk kind dus al verschillend. De een leert fietsen op z’n derde, de ander op z’n vijfde. Waarom zou je ze allemaal op dezelfde leeftijd de tafel van vijf bijbrengen? Dan moeten sommige kinderen telkens op hun tenen lopen. We zijn onder andere wezen kijken bij de school Wittering.nl in Rosmalen. We waren niet van plan om het wiel opnieuw uit te vinden. We maken gebruik van Kernconcepten. Dat is een landelijk plan. Acht mappen die samen een concept vormen. En als je de onderwijsmethode eenmaal in beeld hebt, kun je daar de school en ruimtes omheen bouwen.”

Units
Bij Oostenwind zijn er geen klassen, maar wel vier units. En dan bedoelen we dus geen fysieke ruimtes, maar leergroepen van kinderen. Unit 1 is voor peuters van 2 tot 4 jaar; unit 2 voor kinderen van 4 tot 7 jaar; unit 3 voor kinderen van 7 tot 9 jaar en unit 4 voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Jolanda benadrukt dat unit 1 (kinderopvang/peuterwerk, verzorgd door kinderopvang Oostenwind) al integraal onderdeel uitmaakt van het onderwijsconcept van Oostenwind. “We beginnen spelenderwijs.” De indeling is overigens niet in beton gegoten. Blinkt een kind bijvoorbeeld uit in taal, dan kan het een unit hoger meedoen; blijven sommige competenties wat achter, doet het af en toe een stapje terug. Jolanda: “Laatst zei een ouder nog: ‘Je kunt hier schuiven met het kind’.”

Tevreden
Vijf jaar geleden ging Oostenwind van start in het pand van De Schutse. Eerst met unit 2 en 3. Omdat het natuurlijk lastig is om oudere basisschoolkinderen ineens van onderwijstype te laten veranderen. Maar al na een jaar werd, mede op verzoek van de ouders, het onderwijstype ook geïntroduceerd in de hogere unit. “Toen hebben we ook unit 1 geïntroduceerd. En zo waren we veel eerder dan verwacht volledig actief met ons eigen onderwijstype.” Jolanda is tevreden over de huidige resultaten. “We hebben honderd leerlingen. Niet alleen uit Raalte, maar ook uit omliggende dorpen en zelfs Olst en Deventer. We verwachten de komende jaren te groeien. Op dit moment stijgt het aantal leerlingen in unit 2. Mijnplein is ook tevreden over de behaalde resultaten. Het leuke is dat andere scholen hier nu weer op werkbezoek komen en ons als voorbeeldschool zien, net zoals de Wittering.nl dat destijds voor ons was.”

Competenties
Het bijbrengen van kennis is natuurlijk, net zoals bij andere basisscholen, erg belangrijk. Maar net zoveel aandacht gaat uit naar het aanbrengen van competenties en vaardigheden. De kinderen beginnen elke dag met een kringgesprek van hun unit. Daarbij wordt ook het rooster voor die dag besproken. Het kind krijgt veel vrijheid om zelf zijn/haar eigen dag in te vullen, maar bepaalde lessen zijn gewoon verplicht. Taal, rekenen en topografie bijvoorbeeld. Maar het kind is verder vrij om alle leeropdrachten die het krijgt zelf op eigen wijze (met begeleiding in kleine groepjes) uit te voeren. De resultaten worden getoetst. Intern begeleider Ilony Scholten: “En na afloop van de toets behandelen we de resultaten ook. Het is dus niet dat een kind een blaadje met een cijfer krijgt. Dan gaan we ook bekijken wat er mis ging. We helpen ze om te leren van hun fouten.”

Geen proeftuin
Hartstikke leuk al die vrijheid, maar volgens Jolanda en Ilony hoeven ouders niet bang te zijn dat het onderwijsconcept van Oostenwind hun kinderen tot prinsjes en prinsesjes maakt. “We zijn geen proeftuin, alles draait om onderzoekend en ontwerpend leren. Daarnaast ook om de driehoek: relatie, competentie en autonomie.”

“Ik sprak laatst een leraar uit het middelbaar onderwijs”, vertelt Ilony. “Die had een toets aangekondigd aan een van zijn klassen. Alle leerlingen zuchten natuurlijk. ‘Het is al zo druk’, ‘Hè bah, niet nog een toets’. Op één leerling na. Eentje die van Oostenwind af kwam. Die was na de les naar hem toegekomen met de vraag of hij die toets ook een week eerder mocht maken. Want dat kwam qua planning beter uit. Dat had-ie nog nooit eerder meegemaakt!”

Microscoop
En volgens Ilony werkt het onderwijsconcept van Oostenwind ook op andere manieren door. “We hadden hier laatst een lab ingericht. Dit in het kader van het project ‘groei en leven’. Maar voordat de kinderen in dat lab mochten, moesten ze wel eerst om kunnen gaan met een microscoop. Er was dus ook een soort van toelatingsexamen. Maar de kinderen waren hartstikke ‘eager’ om dat allemaal te leren. Ze wilden dat lab in en die jas aan. Zonder een proefwerk konden we ze zo toch motiveren.” Jolanda: “De winst zit ‘m uiteindelijk in de vaardigheden. En door onze manier van les geven, blijft de kennis veel beter hangen.”

Zie verder: www.oostenwindraalte.nl 

17-11 Smoelenboek
17-12 Open huis
22-05 Zonnestroom
Facebook Twitter