Nieuwsbrieven

nieuwsbrief 3 2015-2016
Niet goed leesbaar? Bekijk de online versie
Nieuwsbrief Basisschool Oostenwind
datum: 25 februari 2020
Algemeen

Er worden mooie stappen gezet!

"De voorwaarden op Oostenwind zijn goed: er hangt een goede sfeer, er wordt hard  gewerkt", aldus Ton van Rijn. De afgelopen bijeenkomsten met Ton heeft  het team stil gestaan bij wat het betekent om onderwijs te geven in een gekantelde setting, waarin het kind werkelijk centraal staat, waar we kinderen niet meer met elkaar vergelijken en waar we uitgaan van verschillen. We staan stil bij het werken met een dagritme, het werkplan  "wat wordt van mij verwacht en welke keuze heb ik", maar ook consequent leerkrachtgedrag en onderlinge afstemming wordt besproken. De aandacht voor het werken in functieruimtes staat de komende periode centraal. Wat  in de ruimtes nodig is om kinderen te helpen in het ontwikkelen van zelfverantwoordelijk gedrag en een nauwkeurige werkhouding, wordt besproken en vooral toegepast. Het team wordt door Ton steeds gewezen op 'hoe willen we het hebben en waarom?' Deze bewustwording helpt om iedere dag te zien wat goed gaat en wat we de volgende dag beter willen doen. In de eindkring wordt ook met de kinderen besproken wat goed ging en waarom! en waar we morgen aan gaan werken.

De inloop en de start in de kring zijn bepalend voor de rest van de dag......

Op tijd komen, je jas ophangen, spullen in de koelkast zetten en vervolgens in de kring zitten is een houding die we van kinderen verwachten en trainen tot het ingeslepen is: "zo doen we dit op Oostenwind. Ook uw rol  is belangrijk om de kinderen dit te kunnen leren. Op tijd komen, uw kind zelf de jas op laten ophangen, zelf spullen in de koelkast laten zetten en rustig de kring in laten gaan. Jonge kinderen mogen dit nog leren, oudere kinderen kunnen dit. De verstillingsmuziek gaat aan om van drukke overgang huis-school naar rust te kunnen komen. Ouders die tijdens/na de muziek nog in de gang zijn, vragen we om 'op kousenvoeten' naar buiten te gaan. Vanuit de rust in de kring kan een goede start gemaakt worden naar het werken. De leerkracht is om 8.20 uur in de kring.

Bijzonder? Gewoon!

Een student gaf deze week terug dat ze zich verbaasde over de oplossingsgerichte houding van de kinderen van Oostenwind. Niet, "juf wat moet ik doen?", maar kinderen ondernemen zelf initiatief voor het vinden van oplossingen. Ze vond het heel opvallend. En wij vinden dat alweer zo gewoon....

EXOVA math

Er wordt volop gemeten in iedere unit. Van het inrichten van de houtwinkel, waarbij er gezaagd en gesorteerd wordt op maat tot het werken met coördinaten op het schoolplein. Een selfie maken in de juiste windrichting en het maken van exact een kubieke meter van knexx zijn hele uitdagingen! Met samenwerkend leren komen de kinderen tot heel goede oplossingen. (de foto's staan hierboven)

Fantastische input

Een groep ouders uit unit 1 t/m 4 heeft meegedacht over communicatie tussen ouders en school. Een zinvolle avond met goede aanbevelingen. De uitwerking vindt u op de website http://oostenwindraalte.nl/nieuws . De avond was tekort. Een volgend klankbordmoment praten we verder. Heeft u suggesties? We horen het graag!

 

           

 

Unit 1

Welkom

Emma Koolhof en Shelby Leungen zijn in unit 1 gestart. Een fijne tijd op Oostenwind!

Verlengde opvang

Tot vorig schooljaar hadden we voor peuters een aanbod van verlengde opvang. We zijn aangesproken door ouders die mogelijk interesse hebben in verlengde opvang voor peuters in unit 1 tot 14.00 uur. Voor verlengde opvang is een minimum aantal kinderen nodig.  De verlengde opvang is een aanbod vanuit kinderopvang en kan worden afgenomen naast het aanbod in de ochtend. Mocht u interesse hebben,  wilt u dan naam van het kind en de dag doorgeven aan Jolanda? (oostenwind@mijnplein.nl) Op basis van de aantallen kan gekeken worden of er voldoende kinderen zijn om het aanbod te kunnen gaan verzorgen.

Unit 2

Werken met hout

In het kader van het kernconcept Materie zijn we naar het bos geweest om allemaal hout te verzamelen. Deze takken gebruiken we nu in onze houthoek-bouwplaats. We timmeren een boom van hout met schors er op. We leren zo goed wat ruw, glad, dik, dun, hard, zacht, buigzaam is. Ook hebben we in het bos hutten van de takken gemaakt en zoals je op de foto ziet een fantastisch natuurschilderij. We hebben een boom leren tekenen vanuit de stam; eerst met wasco in het groot en deze week de verfijning met potloden. Er zitten prachtige boomtekeningen bij. Kom gerust eens kijken in unit 2. U bent van harte welkom.

Unit 3

Welkom

Inmiddels heeft Indy Hofstede al aardig haar plek in unit 3 gevonden. Vanwege de verhuizing naar Raalte is ze op Oostenwind gekomen. Succes en een fijne tijd!

Hallo allemaal!

Mijn naam is Lucy van Brug, ik ben 18 jaar en ik loop de komende tijd stage in unit 3. Vanaf Januari zal ik in unit 2 stage lopen.

Ik studeer aan de pabo op de Katholieke Pabo Zwolle en zit nu in het tweede jaar.

Gitaar spelen en zingen zijn mijn hobbies, het lijkt me dus super leuk om ook muzieklessen te gaan geven!

De creatieve vakken vind ik geweldig en drama is ook mijn ding. Voorheen heb ik 4 jaar toneel gespeeld, dus dat kan nog wel van pas komen als stagiaire op de basisschool.

Ik heb er heel erg zin in!

Unit 4

Welkom

Kaj Hofstede is verhuisd naar Raalte. Hij is vorige week gestart in unit 4. Veel plezier Kaj en we hopen dat je je snel thuis gaat voelen!

Mijn naam is

Amarens Oedzes en ik ben 19 jaar.Ik zit in het tweede jaar van de katholieke PABO in Zwolle, waar ik ook op kamers woon. Ik vind het geweldig om met kinderen te werken, omdat geen dag hetzelfde is en je altijd voor nieuwe uitdagingen komt te staan. Mijn hobby’s zijn reizen, fotograferen, taarten bakken en verder loop ik af en toe hard.  Ik ben erg benieuwd naar mijn tijd op Oostenwind, waar ik het eerste half jaar bij meester Jody in Unit 4 mee zal lopen. Ik heb pas één stagedag gehad, maar ik heb het nu al naar mijn zin. Ik heb me vooral verbaasd over hoe zelfstandig de kinderen hier zijn. Het is heel verfrissend om te ervaren hoe onderwijs op een heel andere manier kan worden ingevuld en ik weet zeker dat ik hier heel veel van kan leren!

 

Overig nieuws

Nieuwe gezinnen

Nieuwe gezinnen ontvangen deze week een map met daarin informatie van Oostenwind. Yteke Kinds    (ouder unit 2) en Jenny Marskamp (ouder unit 4) begeleiden nieuwe ouders in het wegwijs raken in de dagelijkse praktijk van Oostenwind.

Schoolplein

De plannen voor het schoolplein zijn in een vergevorderd stadium. We zijn natuurlijk reuzebenieuwd wat er met de input van kinderen, ouders en volwassenen is gedaan. We wachten nog even in spanning af!

Van de werkgroep eerste communie

Op zondag 29 mei 2016 kunnen kinderen in de Kruisverheffing de Eerste Heilige Communie doen. Op zondag 5 juni 2016 kan dit in de Pauluskerk. Zit uw kind niet op een katholieke school, maar wilt u uw kind toch de communie laten doen, dan kunt u een mailtje sturen naar wehcraalte@gmail.com of whmwessels@gmail.com. Contactpersonen zijn Fiona de Valk, 725125 en Wendy Wessels, 357944. 

Studiedagen

Vrijdagmiddag 16 oktober bereidt het team het volgende kernconcept voor. De kinderen zijn die dag om 12.00 uur vrij. Maandagmiddag 26 oktober gaat het team aan de slag met de functieruimtes in school. Deze dag zijn de kinderen ook vrij.

Nieuws van de website

Naar alle nieuwsitems
Kalender: februari

Naar de volledige agenda

© 2020 Oostenwind Raalte | Alle rechten voorbehouden | Afmelden

Facebook Twitter