Nieuwsbrieven

nieuwsbrief 1 2016-2017
Niet goed leesbaar? Bekijk de online versie
Nieuwsbrief Basisschool Oostenwind
datum: 25 februari 2020
Algemeen

Communicatie

Om u goed te informeren over verschillende zaken gaat er met regelmaat een e-mail vanuit de unit of vanuit school naar ouders. Hierin worden actuele zaken en gebeurtenissen met u gedeeld. Een terugkoppeling na een hoofdluiscontrole, een reminder voor het meenemen van spullen, het vermelden van een naam van een invaller etc.  Binnen  unit 1 en 2 wordt er ook gecommuniceerd over het aanbod. Voor ouders van jonge kinderen is het soms handig een stukje informatie te ontvangen, om te weten wat uw kind gedaan heeft. Voor jonge kinderen is het soms lastig dit zelf te verwoorden.

Kernconcept Tijd en ruimte

Na een orientatie op de 10 tijdvakken wordt nu volop geleerd over Grieken en Romeinen. Deze week worden vazen bewerkt met mozaiektechniek. Het vooraf nadenken over een patroon en het maken van een ontwerp helpt kinderen om te komen tot een strakke uitwerking. Ook was er een aanbod van een koppeling van kunst aan tijd.  Hoe kijkt Mona Lisa? (foto's bovenaan) 30 September sluiten we het kernconcept af. De werkgroep kernconcepten heeft een actieve rol in de uitwerking. Na dit kernconcept gaan we verder met het kernconcept binding, met de nadruk op 'zorg'. De tijd van opa en oma, het thema van de kinderboekenweek sluit hier goed op aan.

Van de Kernconceptenwerkgroep

Ondertussen is het eerste kernconcept Tijd & Ruimte bijna ten einde! Voor de zomer hebben we jullie gevraagd om onze enquête in te vullen, ruim 30 mensen hebben dit gedaan waarvoor veel dank! Invullen/aanvullen is nog steeds mogelijk. Op vrijdag 30 september is de afsluiting van het eerste kernconcept. We laten dit kernconcept heel mooi afsluiten door de dag in te vullen met de Olympische Spelen. De kinderen doen de gehele ochtend diverse Romeinse spellen en activiteiten (oa estafette, ringloopparcours, discuswerpen, broodjes bakken etc.). Uw kind kan deze dag gewoon eten en drinken meenemen van huis. Ouders zijn van harte welkom om een kijkje te nemen tussen  9:00 en 12:00 uur

We zoeken voor deze dag nog:

- ouders die zouden willen helpen

- oude lakens

Iedereen die via de enquête aangegeven heeft te willen helpen krijgt binnenkort een mail. Mocht je volgende week ook willen helpen maar heb je dit nog niet aangegeven mail dan naar kc.oostenwind@mijnplein.nl of spreek ons aan. Ons mailadres was even offline, ondertussen werkt hij goed. Mocht je ons gemaild hebben dan is de mail helaas niet aangekomen, we ontvangen hem graag opnieuw.

Het volgende kernconcept is Binding en dan zal ‘Zorg’ centraal staan in de school. Meerdere ouders hebben aangegeven vanuit hun beroep/passie (zoals verpleegkundige ziekenhuis, brandweer, politie) iets over/met hun beroep te willen vertellen/doen, jullie worden binnenkort ook door ons benaderd om dit de komende weken vorm te geven.

Ook willen meerdere ouders wel koken met de leerlingen, hier gaan we mee aan de slag! 30 sept gaan we in ieder geval broodjes bakken en appels poffen boven een vuurtje.

Als laatste een tip voor een uitje dit weekend passend bij de eerste twee concepten: http://www.flaeijel.frl/openluchtmuseum/

Vlakbij Heerenveen is zaterdag een groot openluchtmuseum, de geschiedenis en de tijd van overgrootopa’s en oma’s komt tot leven!

Ouderavond 27 september

U heeft een uitnodiging ontvangen voor dinsdagavond 27 september. We hopen velen van u te ontmoeten deze avond. U bent vrij om ook een ronde te bezoeken in een unit waarin u geen kind heeft. De eerste ronde start om 19.30 uur. De tweede ronde om 20.15 uur In het tussendeel is er koffie/thee.

Pedagogische Tact

Vorige week is het team gestart met de leergang "pedagogische tact". In dit traject wordt het team begeleid door Martijn Galjé van het NIVOZ. (www.nivoz.nl) "Het goede doen op het juiste moment óók in de ogen van kinderen".

Om vanuit welbevinden, motivatie en betrokkenheid te kunnen leren is het van belang dat basisbehoeften relatie, competentie en autonomie in balans zijn. Wat jij als leerkracht kan doen om tactvol te handelen als dit bij kinderen niet in balans is staat centraal in deze leergang. Een persoonlijk ontwikkelingstraject waarin het team individueel, maar ook als team aan de slag gaat. Wat het voor een kind doet als jij als leerkracht ècht het verschil kan maken: https://www.youtube.com/watch?v=nG5rL8arBmw

Dat we met Oostenwind hier goed mee bezig zijn blijkt uit:

"Mijn kind is echt manager van zichzelf geworden" ( ouder van een schoolverlater)

"Oostenwind heeft voor ieder kind een podium" (ouder van een schoolverlatern)

"Oostenwind zet kinderen ècht centraal" (Mark Oortwijn, inspectie van het onderwijs)

Unit 1

Danique stelt zich voor:

Mijn naam is Danique Nijkamp, 18 jaar en ik woon in Raalte. Ik volg de opleiding voor kinderopvang niveau 4. Ik zit nu in het derde en laatste leerjaar.  Aankomend schooljaar kom ik stagelopen bij Unit 1 en 2. Op de maandagochtend en vrijdag zult u mij bij Unit 1 zien. Ook ben ik elke week op de maandagmiddag en donderdag te vinden bij Unit 2.Mijn hobby’s zijn paardrijden en ik ben leidinggevende bij Scouting Raalte. Deze kinderen zijn in de leeftijd van 7-11 jaar. Ik heb erg veel zin om aankomend jaar hier stage te lopen!

Unit 2

En nog een Danique!

Mijn naam is Danique Reimert, 18 jaar en ik woon in Luttenberg. Ik ben tweede jaars onderwijsassistent. Deze opleiding volg in bij Landstede Raalte. Ik loop stage bij unit 2, op de dinsdag, woensdag en donderdag. Mijn hobby’s zijn: handballen, afspreken met vrienden, kletsen en uitgaan. Ik heb super veel zin om hier stage te komen lopen. Ik loop het hele jaar stage.

Unit 3

Werken aan leesmotivatie in de lift

In de lift, die u vast al gezien heeft bij de ingang, staan kinderen te pitchen. In de lift met een leuk boek. In een halve minuut vertellen aan elkaar waarom de ander het boek zou moeten lezen. Ieder kernconcept zorgen de leescoordinatoren voor een uitnodigende werkvorm om leesplezier te bevorderen.

Scholing met sprongen vooruit

Merijn is gestart met de scholing "met sprongen vooruit" Deze scholing sluit goed aan bij Exova rekenen en biedt vooral aanbod van diverse rekenspelletjes. Natuurlijk past ze het geleerde direct binnen de unit toe.

Schoolvolleybal 17 oktober

Oostenwind doet op de maandag in de herfstvakantie mee met het volleybaltoernooi. Dit toernooi is voor 5e en 6e jaars. Aanmoedigen mag!

Unit 4

Kinderpostzegels

Oostenwind doet mee met de verkoop van kinderpostzegels. De actie start op woensdag 28 september om 12.00 uur. Deze dag mogen de 6e, 7e en 8e jaars met de verkoop om 12.00 uur starten en dus eerder van school.

Techniekdag Onderwijs Salland

In 2016 organiseert het Platform Techniek Salland in samenwerking met Sallandse bedrijven en het onderwijsinstellingen de 11e Techniekdag Onderwijs Salland. Op vrijdag 7 en zondag 9 oktober zetten 6 bedrijven hun deuren open voor leerlingen en hun ouders. De deelnemende bedrijven zijn: Veldkamp BV, Bajo Bouw en IJzerwerken, Veerman Machinefabriek, Koetsier Installatiebedrijf Wesepe BV, Carrosseriebouw Jansen en Dunloop Protective Footwear.

https://www.youtube.com/watch?v=zTxD2N2UwPo

Leren met concreet materiaal (op de foto)

Hoe ziet de tafel van 5 en 6 er eigenlijk uit?

Overig nieuws

Parkeren

Om onze kinderen veilig naar en van school kunnen laten gaan, willen we u wijzen op het vrijhouden van het trottoir.

Scholierenloop 12 oktober

Kinderen van de groepen 5 t/m 8 kunnen deelnemen aan de scholierenloop. Deze activiteit wordt niet door school begeleid.

Schaaklessen

De Schaakclub Raalte biedt basisschoolleerlingen van groep 3 t/m 8 de mogelijkheid om te leren schaken. Er wordt begonnen met drie lessen waarin de belangrijkste regels worden uitgelegd. De instructie is steeds kort; het geleerde wordt direct geoefend. Na de eerste drie lessen volgen nog vijf lessen met aanvullende oefeningen. Er worden dan al direct echte partijen gespeeld, compleet met schaak en schaakmat. De gratis lessen zijn steeds op dinsdagmiddag, van 15.45u tot 16.45u, op Basisschool “Oostenwind”, in Raalte. De eerste les is op dinsdag 27 september, a.s.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via E-mail: j.mocking@vodafonethuis.nl

Nieuws van de website

Naar alle nieuwsitems
Kalender: februari

Naar de volledige agenda

© 2020 Oostenwind Raalte | Alle rechten voorbehouden | Afmelden

Facebook Twitter