Werken in units

Op Oostenwind zitten kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar in units. Er zijn er vier.

  • unit 1: het kinderdagverblijf (0 tot 4 jaar) en de peutergroep (2 tot 4 jaar)
  • unit 2: 4 tot 7 jaar
  • unit 3: 7 tot 10 jaar
  • unit 4: 10 tot 12 jaar

Oostenwind kiest heel bewust voor werken in units. Wij geloven dat ieder kind uniek is. En dat ieder kind zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo ontwikkelt. Het ene kind is met vier jaar toe aan lezen, het andere met zes jaar. En dat is prima. Als het maar leert lezen.

In de units leren kinderen dat ze deel uitmaken van een groter geheel, net als in de maatschappij. We stimuleren hen om samen te werken en elkaar te helpen. Zo leren ze van elkaar en leren ze zichzelf kennen. Ze worden zelfverzekerd én sociaal.

Elke unit is verdeeld in basisgroepen. Op die manier hebben kinderen altijd een vertrouwd groepje om zich heen, met een vaste leerkracht. Hier kunnen kinderen altijd hun verhaal kwijt. Ze inspireren elkaar. En ze vieren samen hun verjaardag.

Unit 1 Unit 2 Unit 3 Unit 4

Basisgroep

Omdat structuur belangrijk is, begint en eindigt elke schooldag in de basisgroep. We maken muziek en bespreken wat we die dag gaan doen. Daarna gaan de kinderen binnen de unit hun eigen weg. Ze vormen groepjes op basis van niveau, interesse of persoonlijke doelen. Leerkrachten geven hen uitleg, helpen hen zelfstandig te werken en voeren gesprekken met hen. Dankzij de kleine groepjes kan het team van Oostenwind goed inspelen op de behoefte van ieder afzonderlijk kind.

Oostenwind zorgt voor een vloeiende overgang van de ene unit naar de andere. Dat zorgt ervoor dat kinderen zich op een natuurlijke manier ontwikkelen.